Novi Sad
27.10.2022.
14:16 > 19:45
Deo zaštićenog objekta u Save Vukovića 2 je porušen. I dok inspekcija navodi da je sve urađeno nelegalno, komšije sumnjaju u nameru vlasnika, a on kaže da je samo hteo da sanira oštećenja.
  • Podbarac ns

    22.11.2023 19:36
    Zlatne grede 9
    Evo jedan lep primer kuca koja je bila srusena pitanje dana pala bi na gimnazijalce ili prolaznike,ona je rekonstruisana vracena u prvobitno stanje,i to sa 4 vertikale koje se ne isticu vec vlasniku omogucava prostor za njegove potrebe,zasto bi svi morali da imamo vezu za tako nesto.Ja bih prvi isto srusio moju kucu jer cigla se raspada samo da mi se omoguci normalan kredit koji ce mi pomoci da vratim u prvobitno stanje jer tavanice u sobama od 4,6 metara skinem na 3 metera a razliku iskoristim za novu vertikalu koja nece nista promenitu fasadu kuce.Ljudi od zavisti u gradu ne svataju da polovina ovih kuca su debeloj vlazi tako da temelji pitanje vremena kad ce se urusiti.
  • Maca

    30.10.2022 11:14
    @Jaca
    Na sta je licio objekat pre Pariskog Magazina...ruglo i trulez u stogom centru! Sa dvorisnim stanovima u raspadu i picerijom u podrumu! I vi to nazivate pod zastitom..mora da ste odlepili nacisto! Sada je tu prelepa zgrada i lepo za videti raditi ziveti! Apelovao bih na ovakve komentatore da se presele u objekte koji su pod zastitom ne vise od mesec dana...pobegli bi posle tri dana! Bravo za vlasnika..rusi to raspalo djubre!!! Za ovo grad bi trebalo i damu plati za majstore i odnosenje suta!!!
  • Mile. B

    30.10.2022 10:20
    Mile. B
    I ja sam za rusenje! Skoro sam bio kod skolskog druga u poseti koji zivi u kuci pod zastitom. To je zaista nedopustivoooo u 21 veku! Pa on ima troskove samo ko da zivi u modernoj vili a ne u memli! Stavio covek laminat i rigips ono izbija vlaga na sve strane! Krovna konstrukcija trula i samo sto se nesrusi...pitam ga sto malo neutegne kaze preskupo a sto neprodas kome kaze i ako se pojavi neko ucenjuje! Greje se na drva i ugalj jer struja je preskupa! Imam kaze dosta ponuda od Investitora ali im nedozvoljavaju ti zastitari da sruse i naprave objekat kako bog zapoveda! Bila je to lepa i dobra kuca u 19 i 20 veku a sada je horor! Zato sve ove dusebriznike i zastitare molim da dodju kod mog druga ziveti a on ode u njihov stan! Pa nek ostanu malo leti i zimi da vide i osete sa kako se zivi u hororu koji zagovaraju i unistavaju mnoge porodice i njihove zivote!!! Rusite sve to pod hitno!!! Ajde bre na sta to lici vise?! I ko njima daje pravo da privatnu imovinu proglasavaju za kulturno blago pod zastitom? Za tako nesto se izdvajaju milioni gospodo dusebriznici i zastitari...milioni eura!!!!
  • Jaca

    30.10.2022 09:57
    Ajte, molim vas.
    Pariski magazin.
  • Логичар

    30.10.2022 07:52
    @Rale - касарна Футошки пут
    Касарна Др.Арчибалд Рајс је управо његово власништво, а српској војсци га је дао на коришћење. Верујем да ће нови министар одбране убрзо правно преиначити власништво касарне и предати је Галенсу.
  • Ćeranić

    30.10.2022 07:14
    Ćeranić
    Treba ga nagraditi! A šta da je deo zida,fasade...palo nekom na glavu i pogine? Ko je kriv...vlasnik ili ovi sto su sve takve,objekte stavili pod zaštitom da se nikom,neisplati ulagati jer je preskupo ili nema novca! Bravo! Sve takve,objekte srušiti i izgraditi,nove i bezbedne! Ako grad ili neki pojedinac,zaista ima novca,lepo kupi uloži,veliki novac i uživa...samo ja nedam,svoje novce koji se otimaju od svih nas,putem raznih nameta za tako nešto! Ovo zaista,podržavam i treba,pojačati ovaj tip rušenja!
  • Pera

    29.10.2022 20:43
    Obozavam ovu laznu,lazno moralnu,korumpiranu inspekciju! Trscare,banka u centru gde je sagradjena najruznija zgrada u gradu dodik palata,kiklop i druge nisu bile pod zastitim drzave?Bando korumpirana, lazna.
  • Rale

    29.10.2022 13:34
    Grade,onu divnu zgradu kasarne na Futoskom putu,uredite da zablista starim sjajem,cela bivsa drzava pita za tu kasarny,koju pamte po lepoti...ne dajte da je unisti vreme pa da je poruse i sazidajy zgradu.Toliko je lepa okypana suncem i okruzena platanima....hajde grade,potrudi se malo,mozda ce i ova deca sto skrabajy po zgradama naviknuti na lepotu...a sprejeve u proslost
  • Drago draganu

    28.10.2022 11:33
    @Dragan
    Gospodine,
    Niste Vi trebali da živite u Trščari, Grad je taj kojem je trebala ta zaštita da je znalački pretvori u dobit Grada, a ne za lično bogaćenje onih koji su tada podkupljeni od investitora. Nemojte međusobom građani da se lože, vrhuška Grada je trebala da bude sposobna (u pravom smislu reči) da sve bude kako kažu Zakoni.
    Grad je trebao da Vam ponudi na nekom drugom mestu uslove za život, koji bi bili po svim standardima civilizovanog grada, a ovo da pretvori u turističku atrakciju.
    Očigledno da za dobre stvari nisu kadri.
  • Dragan

    28.10.2022 09:44
    Dragan
    Opet ima pametnjskovica o zastiti i Trscarama! Koja bre zastita i besmisleni zakoni?! Ja sam ziveo u Trscari bez elementarnih uslova za zivot sa porodicom! Nema,grejanja sem drva i struje,kanalizacija neznas ni gde dolazi ni gde odlazi,vlage,memle,glodari....smrzavanja,19 vek! Sakupis neki euro da popravis,stolariju,krov...nemoze jos ispadnes ti kriv..alooo na mom vlasnistvu,ponudis na prodaju,niko nejce djubre a grad ti ponudi,10,20 hiljada eura u dinarima ma unistavanje,zivota! Pojavise Galens i spasi sve nas od tragedije! Bog ih pozivi i svu srecu ima dao jer niko ama bas niko sem jedne zene se nije zainteresovao i pitao kako ovi ljudi,prezivljavaju na -20,+40,itd!!! Nista i niko! Pdlicno je ovde jefan napisao neka grad,plati takve objekte i uziva ili dajte Investitorima neka sruse i izgrade identicno sa vise,etaza i svi zadovoljni!!! Sve ostalo je muka i beda,koja ce ubrzati ovakva po meni opravdana,rusenja!!!
  • Kiki

    28.10.2022 08:51
    Zavod za "zastitu" spomenika cuva da niko ne dira spomenike dok propadaju. Trenutno su u postupku bivsi dom zdravlja u Njegosevoj, kasarna u Futoskoj ulici i jos mnogi drugi.

    Glavni projekat Zavoda do 2050. godine je da se na mestu nekadasnje Petrovaradinske tvrdjave izgradi poslovno-stambeni kompleks P+Su+17+Po.
  • Peca

    28.10.2022 08:29
    Ulica Hadžić Svetić 16
    Isto tako je srušena cela kuća u ulici Hadžić Svetić 16, na kojoj je bila upisana zabeležba Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Sve se to lepo uradi za vikend, po modelu sns vlasti, i svima dobro. Uzmu se procenti što inspekcije nije bilo, što je očistio parcelu i može da gradi.
  • Garica

    28.10.2022 08:28
    Nije isto
    Propadaju objekti pod zaštitom, jer "država" nema ni interesa ni para da ih restaurira i održava. Jedino "rodni dom"Bana Jelačića ima tu sreću da se kompletno restaurira, a u to je do sada utrošeno miliona i miliona dinara i još nije gotovo. A objekti u Podbari su značajni samo za istoriju Novog Sada, a pošto se dosadašnja istorija briše, neka se urušavaju.Sad istorija počinje sa "Galensov Kraljev Park", "Dodikara"... Moj Novi Sade, moja tugo...
  • ex chapman

    28.10.2022 08:03
    Podbara Haos
    da vi nesto recem - nijesam pojma ima da je iza te zgrade neki prizemni objekat pa jos pod zastitom drzave, a prosao sam tuda hiljadama puta
    pretpostavljam da je ceo Almaski kraj pod zastitom drzave, kao i moja bivsa kuca koja uopste nije u Almaskom kraju, ali su ga "strucnjaci" nekako rastegli. mislim da znam i za "cije babe zdravlja" je to uradjeno. ima neka kuca odmah pored moje koja je naprasno posle proglasenja za "Almaski kraj" dobila pare da se komplet renovira. i ona i jos jedna do nje, koju su gled cuda nedugo pre proglasnenja kupili novi vlasnici te kuce do mene. sad lepo o trosku svih imaju veliku i sredjenu kucu, jer su protivno propisima o zastiti, spojili te dve kuce, izbili nova ulazna vrata i prozore na komsijsko dvoriste.
    Almaski kraj je decenijama bio prepusten urbanistickom izivljavanju a onda su se naprasno setili da ga stite, kad je to nekom u privatnom interesu. jedino sto je precilo put jos besomucnijoj gradnji visespratnica je bila cinjenica da je tu bilo puno tzv. dvorisnih stanova - jedna parcela a milion stanara cesto sa neresenim imovinskim pitanjima u katastru. da je bilo sve 1/1 sto kazu "gradjevinci" planuo bi Almaski kraj kao Grbavica
    kad god pozalim sto sam prodao kucu setim se haosa, bezakonja i obespravljenosti "malog coveka" i odmah me prodje nostalgija
    za ovog Damira bilo bi mi interesantno da cujem follow up - da li je stvarno toliko naivan ili se pravi. s obzirom da je inspekcija reagovala tako promptno, rekao bih da je ovo prvo ;)
  • Г. Г

    28.10.2022 07:54
    Г. Г
    Као власник објекта под заштитом наследним путем у потпуности подржавам ово рушење! Кућа која је у мом власништву није за живот више! Улагање личног новца је сулудо и равно банкроту! Продавати у оваквом стању је испод цене и нема зараде! Неко ће рећи зашто ниси улагао у кућу...како улагати у кућу која нема грејање,статистика растурена од влаге и зуба времена итд...то је за сваког прескупо што наведох горе! Само рушење или нека град откупио по правој тржишној вредности а не како они хоће! Ја сам још у завидном положају јер неживим у тој кући и нехуманим условима као неке моје комшије у кући поред која је исто под заштитом! Оће заштиту без улагања градског новца е тога нема! Полако и сигурно срушиће се "саме" и тиме нема заштите!
  • Ззз

    28.10.2022 07:54
    Рушење
    Ко је ту луд?Станари су тражили да се ругло уклони а онда се уплашили да ће човек да заради..Сад лепо ,нека СКУПЕ паре и. засучу рукаве и помогну да се поправи!Српска посла!
  • Г. Г

    28.10.2022 07:52
    Г. Г
    Као власник објекта под заштитом наследним путем у потпуности подржавам ово рушење! Кућа која је у мом власништву није за живот више! Улагање личног новца је сулудо и равно банкроту! Продавати у оваквом стању је испод цене и нема зараде! Неко ће рећи зашто ниси улагао у кућу...како улагати у кућу која нема грејање,статистика растурена од влаге и зуба времена итд...то је за сваког прескупо што наведох горе! Само рушење или нека град откупио по правој тржишној вредности а не како они хоће! Ја сам још у завидном положају јер неживим у тој кући и нехуманим условима као неке моје комшије у кући поред која је исто под заштитом! Оће заштиту без улагања градског новца е тога нема! Полако и сигурно срушиће се "саме" и тиме нема заштите!
  • izbosne

    28.10.2022 07:28
    Ruši to, bolan!
  • 696

    28.10.2022 07:13
    Smrdija
    Kriv je i vlasnik što je išao mimo zakona, a kriv je i grad jer su zakoni i propisi neodgovarajući. Ovo je Savamala u izvođenju vlasnika. Bar se zna koji idioti su porušili zgradu.
  • Pjubikher

    28.10.2022 06:58
    Da da , zasticen , isto kao u ulici Marka Kraljevica stonsu bile trscare koje su isto bile zasticen I ljudima je branjeno da ih odrzavaju a grad ih je namerno zapustio da bi samo propale I eto Dana's na tom mestu je izgradjen kraljev park......
  • Liči

    28.10.2022 06:47
    Nešto
    Na Savamala slučaj
  • Изногуд

    28.10.2022 06:25
    Да је среће и памети срушили би цијелу Подбару, Салајку, Роткварију. Чуј, заштићено.
  • Maša

    28.10.2022 04:29
    Maša NS
    Nešto mi nije jasno... Skoro sam bila u jednom prelepom evropskom glavnom gradu, gde sam od lokalnog turističkog vodiča čula da su pod zaštitom države sve zgrade starije od 50 godina ( možda je malo preterala).Pid zaštitom se podrazumeva komletna restauracija i održavanje stambenih ili poslovnih objekata, u njih se ulažu pare. Šta radi naš Zavod za zaštitu i konzervaciju? Kao zaštiti objekat od rušenja i ....šta onda? Apsolutno podržavam zaštitu starih zgrada ali u njih se moraju ulagate pare ,i to državne. Muka mu je kad se setim šta se sve u Novom Sadu srušilo i urušilo. Vidim da je u Jevrejskoj sa stare zgrade na početku ulice, već delimično skinut kro, postaje ruglo a centar Novog Sada... Gde je tu Zavod za zaštitu i inspekcija, zašto ne reaguje...Zgrada je stara a fasada bi mogla biti divna da se zgrada zaštiti, pametno restaurira i unutra smesti nešto korisno za grad....To je velika tuga šta se ovde dešava. U šta nam izrasta "Grad kulture" ?
  • Сеновић

    28.10.2022 03:48
    Члан библиотеке.
  • Umorna

    27.10.2022 23:13
    A šta u Novom Sadu znači biti zaštićen, pod zaštitom?

    Tako behu i trščare u Kraljevića Marka.

    A neke ni ne behu.

    Valja se prisetiti: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/121364/FOTO-Propada-jedna-od-najstarijih-kuca-u-Novom-Sadu.html
  • @Mare

    27.10.2022 22:00
    Pa naravno da ih treba pustiti, da im ne bi mozda zabranio?
  • Mare

    27.10.2022 21:30
    Treba ih pustiti da zive sa glodarima,to su "ljudi" ljubomorni sto nisu u stanju sebi prozore i vrata da promene,zive po udzericama i cekaju da im drugi srede,pa nedaju ni drugima da svoje obnove...
  • ns posmatrac

    27.10.2022 20:34
    rusenje
    Iskusno je vlasnik ostavio da propada objekat a sad je pomogao da padne.
    Mora da je i on cuo da ce da saniraju krovove a to mu nije islo u prilog posto je on cekao da objekta se sam urusi.
    U svakom slucaj sad je objekat strusne i moci ce da ga obnovi ili cak i poveca sto je verovatnije ali vise nece biti pod zastitom.
    Da li ce dobiti ili ne neku kaznicu nije bitno.
  • Novosadista

    27.10.2022 20:31
    Ala ga je opravio, svaka mu cast!
  • Dule

    27.10.2022 20:29
    Dule
    Da je bio pod zastitom od Kulturnog dobra nebi se srusio od nekoliko udaraca! Takva je cela Podbara kao Strogi Centar! Ruglo koje ceka jaci udarac da se srusi!!! U kulturno dobro se ulazu ogromni novci....a ovde ni jedan dinar niko nije dobio ko ima neki objekat pod zastitom! Za ovo ima podrsku vecine..tvoje je a nemozes nista sa njim...budimo objektivni toga nema nigde! Mnogi vlasnici takvih objekata su prodavali gradu i raznim kupcima je nema uslova za zivot i dobijali su po izavajuce ponude od koji nemozes ni garsonjeru kupiti! Ovoga bice sve vise jer nema objekta nema zastite a izgradnjom novog su svi na dobitku i grad od raznih nameta!!! Kako je krenula kriza i borba za zivot nebi me iznenadilo da neka kuca u Z. Jovinoj i Dunavskoj na jedared se urusi...mada iskreno nije daleko od toga ni samourusenje obzirom u kakvom stanju su kuce po 200 godina i vise! Ovaj zakon nije dobar i neodrziv mora se menjati ako mislimo odrzati koliko toliko takve kuce! Po vecini koliko sam cuo je najbolje resenje rusenje do temelja izgradnja istih sa ifenticnim fasadama i nekoliko etaza vise jer sve se gradi od privatnih para a ko ulaze mora imati i zaradu!!! Drugo resenje kao i vecina zaista nevidim?! Ako ga neko ima neka ga iznese javno a ne samo lupetati po sablonu! Hvala!
  • Mr.M

    27.10.2022 20:20
    I šta ćemo sad!?
  • NS

    27.10.2022 20:18
    Kakva zastita sve su to zapustene memljive rupe.
    Nemaju novca ni da zagreju te kuce a kamoli da renoviraju i odrzavaju.
  • Lola

    27.10.2022 20:15
    A ko je i kako trebao da stiti taj objekat?! Sam bi se srusio svakako.
    Sad zaradite na kazni od rusenja, a ustedeli ste i za odrzavanje.
  • Kokakole

    27.10.2022 20:13
    Ovde ako bi neko morao da snima autentični NS za neki dokumentarac ili film, morali bi da ga snimaju u nekom drugom gradu i da lažu da je NS. Toliko smo grad. Tunjava selendra na steroidima.
  • pera

    27.10.2022 20:12
    bice tu jedan sjajan alaski kraj garden rezidens
  • Nik

    27.10.2022 20:12
    Problem ruina
    Dokle više sa tim smešnim izrazom "zaštićen objekat". Od koga je zaštićen? Od svog vlasnika? Ako država ima interes da neku ruinu očuva u postojećem stanju, neka je otkupi po fer ceni i neka je ostavi takvu groznu zauvek. Ne razumem zašto je to dobro.
  • Новосађанин

    27.10.2022 20:11
    Шта ћемо са Његошевом поред гимназије, пре који дан порушене две куће како би се изградила стамбена зграда?
    Шта, то као није центар, није под заштитом?
  • Bibi

    27.10.2022 20:09
    Vlasnik koji nije znao da mu je kuća pod zaštiton? Jeste, mi smo sisali vesla.
  • Građanin Toša

    27.10.2022 20:08
    "I dok inspekcija navodi da je sve urađeno nelegalno, komšije sumnjaju u nameru vlasnika, a on kaže da je samo hteo da sanira oštećenja."
    Mda. "Sanirao" ga je kao Mirko Topalović gospodina Rajkovića! "Sad mu više nije ništa. Ubio si ga ko zeca."
  • Паја

    27.10.2022 19:48
    Тако се то ради. А они који иду кроз процедуру добију забрану и могу само да се сликају. Када се рашчисти овај плац власник ће зидати зграду, а објекат се брише из заштите. И тако су прошли много објекти у НС (тршчаре на Роткварији...)
  • Miki

    27.10.2022 19:43
    I jel uhapsen vlasnik za izvodjenje bilo kakvih radova bez gradjevinske dozvole ili je i inspekcija umesana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna